Rozmarýna (Rosmarinus officinalis)

Rozmarýna je až 2m vysoký rozvětvený stálezelený polokeř, který se řadí mezi trvalky, ale v našich podnebných podmínkách bohužel, není možné jeho venkovní přezimování. Pěstujte ho proto v květináči, který by měl být velký, protože jeho kořeny potřebují hodně místa a který vždy na zimu přeneste do chladné nebo jiné mrazuvzdorné avšak světlé místnosti. Na jaře rozmarýnu přeneste opět do zahrady na balkon nebo jen za okno, abyste ji měli vždy po ruce. 

Pěstování:

Rozmarýna vyžaduje teplé a slunné stanoviště s přiměřeným množstvím vláhy. Může se pěstovat přímo ze semen, což je ale poněkud zdlouhavé nebo se množí řízkováním z nových polovyzrálých výhonů, nejlépe v létě. 

Léčivé účinky:

V malých dávkách povzbuzuje trávení, stimuluje činnost jater, působí žlučopudně a močopudně. Pomáhá zvýšit chuť k jídlu a listy obsahují antibakteriální látky. Ve větším množství působí opojně. Neměla by se používat v těhotenství.

Použití v kuchyni:

Rozmarýnu můžete použít čerstvou nebo sušenou. Čerstvá se používá hlavně na jehněčí a skopové maso a při grilování. Používejte jí v přiměřeném množství, aby pokrmu nedodala nepříjemně hořkou příchuť. Rozmarýna zvýrazní pečenou zeleninu, maso, ryby, polévky nebo čerstvý domácí chleba.

Příklady receptů:

Šťouchané brambory s rozmarýnem

Perfektní pečené jehněčí

Rozmarýnový chléb a Ciabatta

Oběd z jednoho hrnce

Kuře s houbami a medem

 

 

Zdroje:

Chef Gurmán - Duben 2009 

Vaříme s bylinkami - Jekka McVicarová 

www.apetitonline.cz - (odkazy na recepty)

www.e-jamie.eu - (odkazy na recepty)

 

 


Tvorba webu zdarma s Webnode Webnode