Máta peprná (Mentha piperita)

 

Máta peprná je trvalka, jejíž nadzemní část v zimě odumírá a na jaře opět vyraší. Vyznačuje se vysokým obsahem mentolu, jemuž vděčí za svoji výraznou chuť a vůni. Řadí se mezi invazivní byliny, což je třeba respektovat při výběru místa pro výsadbu. Mátu peprnou lze kromě klasické varianty zakoupit i v různých vyšlechtěných odrůdách, např. citronová, čokoládová, bazalková, mandarinková, apod.

Pěstování:

Ze semen se pěstuje velmi obtížně, proto je vhodnější ji rozmnožovat kořenovými řízky nebo dělením kořenů na podzim nebo na jaře. Vyžaduje slunné stanoviště a úrodnou, dobře propustnou půdu. Mátu můžete úspěšně pěstovat i v květináčích. Chcete-li hrnkové rostliny udržet produktivní, každoročně je na podzim přesaďte, čímž předejdete zahnívání kořenů a umožníte, aby se příští sezonu hojně obalily listy.   

 

Léčivé účinky:

Máta zmírňuje zažívací potíže, nevolnosti, plynatost, průjem a koliku. Mátový čaj působí při nachlazení a studený se může používat při srážení horečky nebo jako kloktadlo. Silice má antiseptické účinky a používá se při svědění kůže a jako odpuzovač hmyzu.

Použití v kuchyni:

Silně aromatická máta peprná může přehlušit jinou jemnější vůni či chuť, ale dobře chutná v moučnících, třeba v čokoládové pěně. Skvěle se hodí k jehněčímu, telecímu nebo drůbežímu masu a mátový čaj funguje výborně jako digestiv.

Příklady receptů:

Polévka s pečeným česnekem

Telecí kotlety s bylinkovým máslem a hráškovým pyré

Cappelletti s jarními cibulkami, cuketami a mátou

Salát s kuřetem a cizrnou

Křehké cuketové květy

Smažená zmrzlina

 

Zdroje:

Velká kniha o bylinkách - Jekka McVicarová

Vaříme s bylinkami - Jekka McVicarová 

www.apetitonline.cz - (odkazy na recepty)

www.e-jamie.eu - (odkazy na recepty)

 

 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode