Máta peprná (Mentha piperita)
Máta peprná je trvalka, jejíž nadzemní část v zimě odumírá a na jaře opět vyraší. Vyznačuje se vysokým obsahem mentolu, jemuž vděčí za svoji výraznou chuť a vůni. Řadí se mezi invazivní byliny, což je třeba respektovat při výběru místa pro výsadbu. Mátu peprnou lze kromě klasické varianty zakoupit i v různých vyšlechtěných odrůdách, např. citronová, čokoládová, bazalková, mandarinková, apod.
Pěstování:
Ze semen se pěstuje velmi obtížně, proto je vhodnější ji rozmnožovat kořenovými řízky nebo dělením kořenů na podzim nebo na jaře. Vyžaduje slunné stanoviště a úrodnou, dobře propustnou půdu. Mátu můžete úspěšně pěstovat i v květináčích. Chcete-li hrnkové rostliny udržet produktivní, každoročně je na podzim přesaďte, čímž předejdete zahnívání kořenů a umožníte, aby se příští sezonu hojně obalily listy.
Léčivé účinky:
Máta zmírňuje zažívací potíže, nevolnosti, plynatost, průjem a koliku. Mátový čaj působí při nachlazení a studený se může používat při srážení horečky nebo jako kloktadlo. Silice má antiseptické účinky a používá se při svědění kůže a jako odpuzovač hmyzu.
Použití v kuchyni:
Silně aromatická máta peprná může přehlušit jinou jemnější vůni či chuť, ale dobře chutná v moučnících, třeba v čokoládové pěně. Skvěle se hodí k jehněčímu, telecímu nebo drůbežímu masu a mátový čaj funguje výborně jako digestiv.
Příklady receptů:
Telecí kotlety s bylinkovým máslem a hráškovým pyré
Cappelletti s jarními cibulkami, cuketami a mátou
Zdroje:
Velká kniha o bylinkách - Jekka McVicarová
Vaříme s bylinkami - Jekka McVicarová
www.apetitonline.cz - (odkazy na recepty)
www.e-jamie.eu - (odkazy na recepty)